3 martie 2010

Germania – Argentina

A trecut ceva vreme de la meci, dar impresia de profesionalism german a ramas. De putine ori am vazut un oras construit profesionist. Si cand zic profesionism ma gandesc la modul in care a fost gandit. Sa zicem ca am circulat atat pe jos cat si cu masina, niciodata nu am patit sa ramanem impotmoliti in trafic. Munchen-ul este un oras frumos totusi nu se poate compara cu alte orase turistice ca si Viena, Atena din cauza putinelor obiective. Totusi mergand pentru meci am hotarat sa vedem putin si din oras. Obiective majore ale orasului sunt parcul olimpic construit pentru olimpiada din 1974, un parc olimpic pe ale carui lacuri dainuie gaste salbatice si lebede. E impresionant ca un design folosit in 1974 sa fie foarte greu de depasit in zilele noastre. Stadionul olimpic este inca de actualitate, are un design impunator care se mentine modern si dupa 36 de ani.

In Marienplatz ploua ambundent, dar nu suficient pentru a stopa aparitia catorva suporterii ai campionilor olimpici. Astfel am ajuns in Munchen chiar in ziua in care Olimpici Germaniei de la Vacouver isi faceau aparitia si erau prezentati publicului. Germania este o tara dornica de performanta. Probabil au toate atuurile marii performante din pricina mentalitatii pe care o au. Eu sunt neamt nimeni nu e mai bun ca mine, cam asta e mentalitatea dominanta. Idea principala este ca avem multe de invatat de la acest popor.

Modernitatea acestui oras permite cetatenilor sa faca performanta sportiva si tehnica. Ma refer la tehnica gandidu-ma la BMW. Are un showroom imens si un muzeu pe masura. E bine organizat, si totul e aranjat cronologic. Apar doua sali cu masini din seria 7 si din seria M de la primu pana la ultimul model. Exista chiar o sala de documentare cu proiectoare si touch screen, ce mi-a placut cel mai mult in spatele salii de prezentare a seriei M erau motoarele si fiecare motor avea castile propri unde puteai sa il auzi turat. Dintre toate modele mi-a placut cel din Le mans series.

O masinuta pe cinste, dar si dupa vizitarea orasului nu am pierdut vremea prin el am stat la o portie de carnati traditionali si o bere germana nefiltrata.

In orice caz orice faceam nu putea egala nerabdarea de care dadeam dovada in asteptarea meciului de pe Allianz Arena. Am mers la stadion din plina zi sa vedem cum ne putem descurca cu parcarea, eventualele cumparaturi de la fan corner. Chiar daca cu o zi inainte plouase torential si seara chiar a fost un pic de lapovita in ziua meciului parca si starea vremii era prielnica.

Si stadionul s-a umplut pana la imnurile echipelor.

Cei 65.000 de fani prezenti au facut o atmosfera incendiara. Mi-a placut cel mai mult modul in care isi incurajau echipa. Argentina domina meciul si fani germani au inceput sa aplaude s-a ridicat tot stadionul in picioare si aplaudau. Aceasta incurajare a prins repede echipei findca au recuperat mingea si s-au avantat in atac. Uralele si aplauzele au continuat pana cand nemti au pierdut mingea. Incredibil poti sa incurajezi o echipa fara sa injuri si intr-un mod civilizat. Argentina a dominat 80% din meci si au castigat cu un 1-0 meritat printr-un gol care m-a tinut cu sufletul la gura. Din tribuna se vedea ca mingea nu intra in poarta se pare ca realitatea a fost alta si am sarit in sus de bucurie.

Felicitari celui mai bun antrenor al Argentinei pana acum. Asteptam ca echipa lui Messi sa confirme la campionatul mondial din Africa de Sud. Astfel Maradona va fi castigatorul trofeului din ambele poziti si ca jucator si ca antrenor.

Argentina va salir campeon… argentina va salir campeon.