8 aprilie 2010

Clujul cu ochii inchisi

O sa rezum intr-o oarecare masura impresile mele de Clujean.
Ce imi place despre Cluj este privirea celor de peste Carpatii asupra orasului nostru ardelenesc. Nu s-a intamplat odata ci de mai multe ori ca lumea din Capitala sau de la sud de Carpatii sa exclame "Esti de la Cluj" si eu ii corectam "Sunt die la Cluj". Putem remarca ca Clujul este o capitala culturala a Romaniei.
Acum sa aduc argumente in favorea afirmatiei. Ne bucuram la Cluj de Florin Piersic, TIFF, Comedy Cluj, si de un Teatru National de exceptie cu actori talentati si cu multe premii. Avem doua echipe de fotbal care tind catre marea performanta, avem o echipa de basket mereu in top 3 pe tara cea ce releva o anumita pregatire sportiva a Clujenilor.
Si acum sa facem o plimbare prin Cluj - Napoca. Luam ca si punct de pornire Teatru National, ne dam jos din 35 ca tocmai am coborat din Zorilor. O luam pe langa  statuia lui Avram Iancu care ne binecuvanteaza in fata Catedralei Ortodoxe. Ne uitam putin la fantana arteziana si incercam sa punem piciorul pe cat mai multe beculete aprinse din piata. Dupa ce obosim un pic ne asezam pe o banca si ascultam muzica clasica in timp ce apa face un spectacol meritat.
Map picture



Dupa ce ne ridicam o luam prin fata Cinemaului Victoria, catre piata Unirii, trecem pe langa o multitudine de oameni relaxati (ca asa sunt Clujenii) care stau isi beau cafeaua/sucul/berea si fumeaza o tigara pe terasele amplasate pe bulevard. Observam si pista de biciclisti care din pacate e folosita de pietoni(ca le place sa mearga pe acolo). Statuia lupoaici marcheaza orasul ca fiind un oras Roman. Trecem si pe langa famoisul club de vama, Janis(nu cel care a izbucnit in flacari). Stim ca seara se intra greu acolo dar e o atmosfera incendiara si e locul unde te simti cel mai liber din Cluj. Observarm si ghilotina care acum marcheaza centrul Orasului, si comemoreaza memorandistii nu e un monument prea fain dar a fost nevoie de el pentru ca romanii sa isi aduca aminte cat de grea a fost lupta acelor cativa care au luptat pentru cultura, identitatea acestui oras si a romanilor din Ardeal.  Ajungem la semafor, traversam strada sa ne uitam in vitrina librariei universitatii (Diverta) pentru a ne delecta privirea cu noile aparatii. Ne intoarcem privirea inapoi si avem o imagine de ilustrata, Statuia lui Matei Corvin si Biserica Sfantul Mihail. Travesram sa aruncam o privire, trecem pe langa Stalpii Impuscati o statuie cei drept ciudata, dar interesanta, menita sa comemoreze eroii revolutiei. Ajunsi in piata Unirii suntem izbiti de "frumusetea" noilor betoane din care sare apa, ne jucam cu apa si ne relaxam privind-o, dar desigur multi dintre noi preferam verdeata, pietricelele si porumbeii ca si delectare.
Map picture

Cum stam in stanga lui Matei Corvin putem admira o strada geamana, asta implica cele doua cladiri identice construite pe o parte si pe cealalta a ei. Cum o luam catre Melody putem observa Palatul Bamfy care acum gazduieste galeriile de arta ale Clujului. Vara desi nu stiu sigur ca nu am fost demult, in curtea Palatului se face o terasa unde te poti relaxa privind grandoarea interioara. Iesind din aerul medieval al palatului ne izbim de Clubul Melody. Unul dintre cele mai vechi restaurante din Cluj. Probabil nu atat de mediatizat ca si Bambo, Janis, Obsession si altele dar eu de cand ma stiu am vazut clubul asta. Probabil ca seniorii orasului au mai multe aventuri acolo.
Map picture

Ne intoarcem spre strada Memorandumului, si ajungem intr-o zona exclusivista rezervata pietonilor. Aici avem o priveliste pastrata de-a lungul vremii a casei lui Matei Corvin. Desigur acum pe aceasta strada se organizeaza targuri de produse manufacturate. Trecem de Casa si ajungem in piata muzeului. Unde putem remarca obeliscul, cel care nu de multa vreme marca centrul Clujului. Este o piesa arhitectonica placuta la vedere, totusi sunt de parere ca ar trebui renovat. In fata lui se ridica Manastirea Franciscana, care acuma gazduieste pe langa biserica si liceul de Muzica. Ne hotaram sa mergem in skate park. Sa admiram cum copiii si tinerii sar cu skateboardul sau cu bicicletele, dar si statuia ce guverneaza acest parc, statuia lui Ioan Luca Caragiale. Stam putin sa ne odihnim la umbra desilor copacii si admiram noile cladiri ale bancilor in care reflecta traficul de zi cu zi. Dupa putina odihna mergem catre parc unde putem vedea un monumet de comemorare al victimelor comunismului, cam uratel el de felulul lui, dar nu trebuie sa uitam de unde am plecat. Vizavi de el putem observa strada Baritiu cu Facultatile de Constructii si de Electro(Automatica, Calculatoare, Telecomunicatii). Hotaram sa intram in parc.
Map picture

Parcul are o lungime aproximativa de 700 metrii, este umbrit de catre castani gigantici, este pe timp de vara o adevarata oaza de racoare pentru oamenii infierbantati. Mergem la foisor pentru a admira o alta fantana arteziana care este pastrata in conditii bune(asta daca nu ar fi oameni sa rupa tridentele) de catre autoritatii si pastreaza vechiul proiect al parcului. In acest foisor sambata multi tineri isi leaga viata impreuna zicand "DA!!!!" in fata reprezentatului primariei. Gata ne-am saturat de foisor, hai sa facem o tura cu barca pe lac si sa ne apropiem de "mac mac", asta din cauza ca Lacul Chios adaposteste multe ratuste salbatice, sunt niste scumpe primavara cand fac puisori. Stam juma de ora pe lac, si ne dam jos din barca, pentru a vedea cladirea fostului cazino, acum in ruine, dar speram ca autoritatile sa ii gaseasca o intrebuintare cat de repede pentru a infrumuseta si mai mult parcul. Parcul in maretia lui adopasteste si facultatea de Arte a carui studenti impodobesc parcul cu diverse statui.
Map picture

Nu stim incotro sa o luam mai departe, asa ca ne punem pe terasa restaurantului Chios pentru a sorbi o bere. "De ce?" se intreaba lumea "Ca ni sete.".
Map picture

Hotaram sa facem pasul cel mare sa traversam Somesul Mic si urcam din greu dealul Cetatuii. Urcam cu greu scarile pana la Cruce. De pe platou de acolo urmarim Clujul in splendoarea lui, si ne fixam noi obiective. Asa ca coboram cetatuia pe la intersectia "7 strazi", coboram pe strada Emil Racovita si ne indreptam spre Gara, nu ca sa prindem ceva tren, ci pentru a mai sorbi o bere in Music Pub. Actualul Irish and Music Pub, aici se distrau cel mai bine studentii inainte sa se deschida Janis, aici se poate manca faimoasa "pita cu unsoare si ceapa", si bea un "ciocan" ca in vremurile de alta data. Noi suntem cuminti si mancam doar pita cu unsoare respectiv bem o bere contempland vremurile de altadata. Iesim din club trecem din nou Somesul Mic si ajungem la statuia Mihai Viteazul. O statuie ecvestra si frumoasa care se afla situata in fata celui mai mare cinematograf din Cluj-Napoca, Republica. In vremurile lui bune acest cinematograf gazduia premiere importante si era neincapator. Acum la o premiera daca se strang 10 oameni sunt multi, cinematograful va gazduii ultimele sale filme la TIFF-ul de anu asta. Pe urma adio Cinema Republica si bine ai venit Cinema Florin Piersic.
Map picture

Ne luam gandul de la filme si mergem catre Turnul Pompierilor numit si Bastionul Lacatusilor. Acesta era cel mai inalt turn la vremea constructiei sale si din el se observau incendiile, dupa care pompierii fuga fuguta sa il stinga.
Ne ratacim putin si ajungem in fata la magazinul Central, probabil primul magazin cu scari rulante din tara, daca nu sigur primul din Cluj-Napoca. Tin minte copil fiind ca mergeam la Central doar sa ma dau cu scarile:).
Map picture

Mergem din nou Catre Piata Universitatii, pentru ca la colt sa dam de un alt muzeu, muzeul Farmaciei. Interesant e ca nu prea are vizitatori asa ca este un prilej bun sa mergem sa vedem ce se afla inauntru(nu va zic sa mergeti si voi sa vedeti). O luam pe Napoca, si mergem catre Casa de Cultura a Studentiilor, Piata Pacii. urcam putin strada Republici pana pe strada Avram Iancu. Urmam strada pana la Facultatea de Drept, unde o luam iarasi catre Piata Unirii, dar nu mai ajungem in piata ci facem dreapta catre Universitatea Babes-Bolyai. In fata universitatii putem admira Grupul statuar Scoala Ardeleana, compus din Gheorghe Sincai, Samuel Micu, si Petru Maior.
Map picture
Map picture

Continuam mersul pentru a ajunge in fata liceului "Emil Racovita" fondatorul primului institut speologic. Trecem si de bustul acestuia pentru a ajunge in fata Catedralei Reformate din Cluj-Napoca in fata careia se afla statuia Sfantului Gheorghe omorand Balaurul. Catedrala adaposteste pe timp de vara concerte de muzica. E foarte frumos sa poti asculta muzica intr-un spatiu asa de medieval.
Map picture
 
Mergem pe langa catedrala si ajungem la Bastionul Croitorilor. Arata bine de cand e renovat au si cafenea si poate fi si vizitat, o sa facem altadata o vizita. Acuma suna telefonul ca tre sa aducem de la piata rosii si castraveti pentru o salata.
Map picture

Fugim la piata, luam rosii si castraveti pentru care negociem din greu. Luam 35-ul inapoi acasa si ne bucuram de vremea buna care ne-a lasat sa facem turulo orasului.

3 comentarii: