19 aprilie 2010

Carpooling


Aceasta poza e o inspiratie poate pentru a incuraja mersul pe bicicleta si pentru a avea un aer respirabil in oras. Ideea este ca putem merge cu masina, doar sa fie plina nu doar cu soferul. 
Azi definim concepte, poate pentru un oras mai linistit, sau poate pentru ambuteiaje mai putine. Carpooling este un concept introdus prin ani ‘70 de catre autoritatile americane prin care era incurajata partajarea masinilor de catre oameni.
Partajare= punere in comun (eng. sharing). Aceste actiuni implicau folosirea in comun a unei masini de mai multi oameni deodata. Astfel de exemplu ai mai multi colegi de munca care locuiesc in apropiera ta, ii iei pe toti, urmatoarea saptamana ii ia altu pe toti, etc.
Principalul avantaj al acestul lucru este dezaglomerarea centrelor oraselor, consumul redus de benzina, team-building si o reducere a poluarii. Sa zicem ca fiecare clujean ar participa la un carpooling atunci numarul masinilor mici s-ar reduce considerabil, una la 5 persoane.
Acest concept poate fi incurajat si de autoritati, sa zicem sa dea un bonus de 50 de lei pentru orice masina cu 5 oameni in ea care nu e in tranzit prin Cluj.
Totusi pana cand un astfel de sistem sa fie folost in urba noastra draga mai este, dar e totusi o idee.