27 decembrie 2010
Who's on first?
22 decembrie 2010
Casablanca
Miercuri seara am vazut filmul Casablanca (1942), in regia lui Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman. Inainte sa vad filmul am citit cateva review-uri despre film. Considerat de unii cel mai bun film al secolului XX, cu o nota destul de mare, pe saiturile de specialitate, iti trezeste curiozitatea. Astfel am aflat cateva amanunte interesante.
* In 5 Ianuarie 1942 a fost anuntat Ronald Reagan in distributia filmului. Bine ca nu s-a prostit la cap Warner Brothers si au ales un actor adevarat pentru rolul lui Rick.
* Pianistul din film, Sam, nu era in realitate pianist, ci tobosar (Dooley Wilson), care insa a mimat convingator in timp ce, dupa o perdea, un pianist canta melodia, devenita apoi slagar mondial.
* Max Steiner (compozitorul austro-american de muzica de film si teatru, creatorul a peste 300 de coloane sonore, dintre care, cele mai cunoscute raman soundtrackurile filmelor "Gone With The Wind" si "Casablanca") nu suporta piesa "As time goes by", spunand ca e prea simpla pentru un film de dragoste. Aceasta, era aproape sa fie taiata, daca Ingrid Bergman nu se tundea pentru rolul din urmatorul film ("For Whom the Bell Tolls"), iar scena trebuia refacuta.
* Finalul a fost ales abia dupa 2 luni de filmare, fiindca daca Rick si Ilsa ramaneau impreuna era considerat prea anti-conjugal, daca murea unul din ei era prea dus la extrem si daca murea Victor era prea lipsit de emotie. Au ales totusi un final suficient de bun, sa creeze suspans iar finalul sa fie neasteptat.
* Casablanca a fost filmat pe platourile Warner, in afara de scena de pe aeroport, care s-a filmat pe Aeroportul din L.A. Distributia finala a filmului a numarat 34 de nationalitati, multi erau refugiati din europa in urma razboiului.
* Initial austriacul Paul Henreid a refuzat rolul lui Victor Lazlo, dar dupa intrarea in razboi, SUA a inceput expulzarea multor straini, iar acesta a acceptat rolul, pentru a primi protectia statului american, sau mai bine zis pentru a-si salva viata.
* Filmul a avut 8 nominalizari la Oscar si a castigat 3 premii.
* Acuratetea istorica nu a fost punctul forte al filmului. Scrisorile de trecere, din film, erau semnate de catre Generalul De Gaulle, dar de ce ar semna De Gaulle scrisori ale regimului Vichy? Casablanca nu a fost in realitate o poarta de fuga a imigrantilor. (Oricum s-a constatat in timp ca americanii nu prea pun accent pe acuratetea istorica :-P)
* In 1946 a fost lansat filmul "A Night in Casablanca" produs de Marx Brothers. Warner Brothers i-a actionat in judecata, pe acestia, motivand ca detin drepturile de autor asupra cuvantului Casablanca, iar raspunsul celor de la Marx Brothers a fost, dar despre "frati" ce zicem? Profesional noi am fost frati cu mult inaintea voastra. Evident a fost nefondata cererea Warner.
* Pianul din film a fost cumparat de catre o firma japoneza in 1988 la pretul de $154 000.
* Constructia Rick's Cafe a costat mai mult de jumatate din bugetul intregului film. Aproximativ $ 9200.
* Filmul a crescut in popularitate de-a lungul timpului, pe vremea aceea era doar unul din filmele obisnuite care incepeau sa iasa din studiourile Hollywood.
* Interesant este si faptul ca invadarea orasului marocan de catre armatele germane a avut partea sa de contributie la succesul filmului.
In 1942 dupa invazia nemtilor in Paris, foarte putin se putea anticipa cu privire la urmarile razboiului. Era o perioada in care propaganda luase cote uriase. In Germania exista un minister al propagandei, care se concentra pe informarea maselor intr-o singura directie prin orice metoda de interactiune cu publicul. Trebuia creata ideea ca toate actiunile intreprinse sunt impotriva unui rau, care a ajuns un pericol iminent pentru rasa umana.
Mediile occidentale britanice, franceze si americane nu erau mai prejos si interpretau aceste actiuni in numele lor.
Astfel, lumea filmului era un mijloc de propaganda si manipulare tocmai pentru ca era la inceput si inca nu se cunostea ce putere are.
Intr-un astfel de context alaturi de ororile evidente create de razboi, un film despre dragoste nu prea isi avea locul, chiar daca acesta era facut de catre studiourile americane. Dar filmul in sine, reuseste ceea ce doar un film adevarat poate sa o faca: invaluind privitorul in poveste, creand o legatura puternica cu personajele iar finalul sa fie exact genericul "The End".
10 octombrie 2010
It's been a while...
O vara destul de agitata si o luna din toamna. Uhh ce frumos a fost. Nu prea am avut timp sa scriu in schimb asta din cauza ca sunt indragostit. Nu imi ocupa tot timpul, dar nu am simtit nevoia sa scriu. Uite ca o sa scriu iarasi si iarasi si iarasi, chiar daca sunt inca indragostit.
Dintre noutatile Clujului... Am stat in vitrina la ceainaria Demmers, ai o priveliste minunata catre libraria univeristatii. E nice acolo. Cat despre vara... ohh si ce vara... Am fost la Roma cu iubita mea. M-am simtit minunat si mai mult, am mancat pizza, ca la ea acasa. O fost un concediu memorabil. Am facut sute de poze cam peste 1000 in orice caz. Nu se compara caldura de acolo cu cea de aici.
A si totusi vorbind de vreme nu vati cam saturat de vremea asta schimbatoare?
15 iunie 2010
1 iunie 2010
20 mai 2010
11 mai 2010
6 mai 2010
O seara la teatru – Revizorul
Ieri pe la ora 2 dupa-amiaza primesc un telefon, “Am luat bilete la teatru pe diseara. Da nu am vrut pe diseara ca pe sambata, dar nu am observat. Mergem?”, cum sa o refuz eu pe iubita mea. Asa ca am acceptat mai ales ca imi era dor sa ma duc la teatru. Ovidiu Crisan in rolul principal, l-am mai vazut in Sluga la doi stapani, atunci a fost la inaltime.
Eram incantat, chiar daca iubitei mele ii parea rau ca a ales biletele de azi si nu de sambata. Imi era un dor nebun de teatru de actori de atmosfera de acolo, in plus nu am fost niciodata la o premiera. In fine, cu toate asteptarile, fac un drum la teatru imediat ce ies de la servici. Eram la 50 de metri de teatru cand incepe o ploaie. Ne ascundem la Victoria nu cumva sa ne ude de tot. De acolo puteam vedea afisul care il reprezenta pe Ovidiu Crisan cu pistolul la tampla si parca la capatul puterilor. Suna promitator.
Intram in teatru in sala mare lumina multa si la fel de multi oameni, “mica burghezie Clujeana merge la teatru”, o serie de invitati veniti si costumati adecvat locului. Sala mare a teatrului la fel de impozanta ca intodeauna. Multi murmuri in jur, aglomeratie mare. Cautam in audienta cativa cunoscuti. Pe scena doi actori asteapta trenul din Sankt Petersburg. Se aude dongul de “asezati-va la locurile voaste odata ca actori s-ar duce si ei acasa” , dupa care un anunt sec “va rugam sa va inchideti telefoanele”. Toata lumea este prezenta in sala. Actorii intra in scena oferindu-ne un pupic.
Piesa semana foarte mult cu “Sluga la doi stapani”, regizorul fiind aceasi Mona Marian, si in rolul slugii Ovidiu Crisan. Si totusi parca prima piesa mi-a placut un pic mai mult. Nu stiu daca Gogol a vrut un asemenea haos pe scena aici, raman putin sceptic. O chestie care probabil rar o vezi intr-o piesa de teatru este motivul “Avarului” foarte bine reprezentat prin burtile mari pe care le purtau locuitorii orasului. Nu va mai povestesc din piesa pentru ca, dupa parerea mea, vreti si voi sa o vedeti. Eu zic ca merita, doar am ras si m-am speriat si am ras iarasi.
Vizionare placuta
28 aprilie 2010
Bonjour Madame
19 aprilie 2010
Carpooling
Aceasta poza e o inspiratie poate pentru a incuraja mersul pe bicicleta si pentru a avea un aer respirabil in oras. Ideea este ca putem merge cu masina, doar sa fie plina nu doar cu soferul.
Azi definim concepte, poate pentru un oras mai linistit, sau poate pentru ambuteiaje mai putine. Carpooling este un concept introdus prin ani ‘70 de catre autoritatile americane prin care era incurajata partajarea masinilor de catre oameni.
Partajare= punere in comun (eng. sharing). Aceste actiuni implicau folosirea in comun a unei masini de mai multi oameni deodata. Astfel de exemplu ai mai multi colegi de munca care locuiesc in apropiera ta, ii iei pe toti, urmatoarea saptamana ii ia altu pe toti, etc.
Principalul avantaj al acestul lucru este dezaglomerarea centrelor oraselor, consumul redus de benzina, team-building si o reducere a poluarii. Sa zicem ca fiecare clujean ar participa la un carpooling atunci numarul masinilor mici s-ar reduce considerabil, una la 5 persoane.
Acest concept poate fi incurajat si de autoritati, sa zicem sa dea un bonus de 50 de lei pentru orice masina cu 5 oameni in ea care nu e in tranzit prin Cluj.
Totusi pana cand un astfel de sistem sa fie folost in urba noastra draga mai este, dar e totusi o idee.
16 aprilie 2010
Pizzeria 4 Amici pe urma in Republic
Aspectele pozitive cuprind in special mancarea de exceptie in special pizza. Am luat o Calzone adusa calda si proaspata cu parmezan proaspat pe deasupra. A fost foarte gustoasa si placuta la privire. Iubita mea a incercat o Capriciosa cu porumb, am gustat si eu si a fost foarte foarte buna chiar si cu sos picant. Ce si bautura inainte si dupa masa am gustat un fresh combinat de gref si portocale care sa zicem continea 90% pulpa, era foarte bun si un cola.
Aspectele negative cuprin in special timpul relativ lung in care ni s-a luat comanda, ospatarul efectiva uitat sa dea o geana si pe la sectorul de nefumatorii astfel a trebuit sa merg sa il intreb pe bucatar daca se serveste si la nefumatori. Alt aspect este faptul ca nu am fost intrebati daca dorim sosuri, astfel a trebuit sa intrebam noi daca primim ketchup sau alte sortimente de sos.
Pe ansamblu e o pizzerie buna nu ma pronunt la nivel de alte mancaruri. O atmosfera placuta si un loc bun de destindere si de alimentare a stomacului cu diverse sortimente de mancare. Nu stiu daca e bine sau rau dar pe nota era trecut si porumbul extra pentru Capriciosa si sosul picant care nu s-a mai intamplat la alte pizerii. Cel mai probabil o sa revin cu placere acolo. Nota 8 ca si total pentru nivelul de pizzerie/restaurant.
Republic este un local destul de nou deschis pe str. Emil Isac. Cand am venit de al meciu CFR-ului cu Dinamo din campionat saream in geam sa vedem cum il decoreaza.
8 aprilie 2010
Clujul cu ochii inchisi
Ce imi place despre Cluj este privirea celor de peste Carpatii asupra orasului nostru ardelenesc. Nu s-a intamplat odata ci de mai multe ori ca lumea din Capitala sau de la sud de Carpatii sa exclame "Esti de la Cluj" si eu ii corectam "Sunt die la Cluj". Putem remarca ca Clujul este o capitala culturala a Romaniei.
Acum sa aduc argumente in favorea afirmatiei. Ne bucuram la Cluj de Florin Piersic, TIFF, Comedy Cluj, si de un Teatru National de exceptie cu actori talentati si cu multe premii. Avem doua echipe de fotbal care tind catre marea performanta, avem o echipa de basket mereu in top 3 pe tara cea ce releva o anumita pregatire sportiva a Clujenilor.
Si acum sa facem o plimbare prin Cluj - Napoca. Luam ca si punct de pornire Teatru National, ne dam jos din 35 ca tocmai am coborat din Zorilor. O luam pe langa statuia lui Avram Iancu care ne binecuvanteaza in fata Catedralei Ortodoxe. Ne uitam putin la fantana arteziana si incercam sa punem piciorul pe cat mai multe beculete aprinse din piata. Dupa ce obosim un pic ne asezam pe o banca si ascultam muzica clasica in timp ce apa face un spectacol meritat.
7 aprilie 2010
Paste fericit
Am fost la iubita mea de pasti. Din fericire sta in sat cu bunica mea, asa ca am fost si la ea in vizita. M-am bucurat de tot aeru curat din lume, si de mancaruri alese si traditionale facute din ingrediente naturale. In special oule rosii la care am contribuit si eu cu lipirea de abtibilde au iesit foarte bune fiind de casa.
M-am simtit minunat. A avut cine sa aiba grija de mine:). Imi place foarte mult acolo si sper sa revin cat mai repede. Unde sa mai spun ca am si condus, e a doua oara cand fac drumu asta si sper sa il mai fac. Imi pare rau ca nu am stat mai mult timp acolo pentru aerul curat.
Am revenit la Cluj unde acelasi asfalt mohorat, aceiasi nori de poluare, aceasi tristete de a fi singur. Astept cu nerabdare sa ma mai duc la iubita mea. Astept ca aerul curat si bunastarea de acolo sa imi faca si mai mult bine.
Pana atunci Cristos a inviat!
29 martie 2010
No servus_Cluj
A fost minunat, unele piese mi-au ajuns la inima, mi-au facut emotii. O parte din melodiile care le cunosteam le-am fredonat pana am ragusit. La atmosfera a participat si iubita mea fara de care nu ma puteam simti asa bine. Chiar daca am stat in fund pe scaun tot concertu (am refuzat sa intru in multime datorita problemelor care le am la spate) energia multimii a fost transmisa pana in tribune.
Au fost cateva momente amuzante prin prisma autocolantelor cu REZERVAT care erau la meciurile sportive mai multi spectatori ocolind acele locuri.
Evenimentul a fost unul reusit si servus_cluj a reusit sa “downloadeze” o comunitate si sa isi lanseze primul numar care spre surprinderea mea nu continea tone de reclame, sper sa fie pastrat la fel.
Asteptam nerabdatori urmatoarele evenimente servus_cluj.
19 martie 2010
Ce ne pasa noua?
Poate ca postu nu are legatura cu titlu, dar whatever. Stau si ma gandesc pentru ce muncim? E o trasatura a noastra sa muncim sa facem bani si sa mergem mai departe. Oare daca nu am munci nu am putea traii?
Stau si ma uit la colegi fiecare cu pasiunea lui, pentru fotbal, pentru muzica, pentru gadgeturi, pentru masini puternice. Oarea a mea care este? Care este pasiunea mea? Este o intrebarea care mi-o pun in ultima vreme. Recunosc ca tanar fiind imi placea fotbalul, si acuma ma mai duc la meciuri dar parca si-a pierdut din farmec. Ma duceam sa joc basket, dar nici asta nu mai fac. Si inotul mi se pare asa o mare plictiseala. Oare m-am plictisit de viata asta? Oare am nevoie de un pescuit sa ma treazeasca de cap.
Imi placea sa ma duc la concerte in facultate. Ma duceam faceam pogo ma distram, ma extenuam, urlam de raguseam, parca nici asta nu mai imi place. Care este pasiunea care sa ma faca sa fiu emotionat din nou. Totul mi se pare asa plictisitor.
15 martie 2010
Vremea isi bate joc de noi
Deci nu se poate asa ceva in 15 martie 2010 sa ninga si sa viscoleasca in halu asta. Vreau sa instaurez o greva pe data de 16 martie 2010 in piata Uniri din Cluj-Napoca impotriva starii proaste a vremii. Nu stiu cine e vinovat, sau vinovatii, dar eu vreau sa protestez impotriva iernii. Vreau sa plece ca m-am saturat sa ma imbrac gros. M-am saturat de raceli, m-am saturat de bocanci, m-am saturat de zapada. Vreau ghiocei, lacramioare, branduse si lalele. Singurele vinovate binenteles cu mici exceptii sunt fetele care nu au purtat martisoarele daruite de baieti. Nu conteaza ca ai primit unul, doua, trei toate trebuie purtate sa vestim primavara.
Oricum am vazut ca la moda sunt protestele orice are fi sa protestam. Mai mult pentru a protesta ai nevoie de acord, totusi de ce sa am nevoie de acord sa protestez? Cica sa nu fie ilegal. Bun deci aia se uita la noi cum protestam, ne zambesc, si cand nu mai au chef de noi ne ridica autorizatia de protest. WTF??? Astia pe bune isi bat joc de noi mai mult decat vremea. E timpul pentru proteste de strada, dar sa se mai incalzeasca un pic.
In continuare, cum poti sa protestezi impotriva unei zii nationale a unei alte tarii. Si oare oamenii care au aprobat acest protest nu se gandesc totusi ca relatiile cu acel stat se vor deteriora? Suntem condusi de niste imbecili si trebuie sa ii suportam.
3 martie 2010
Germania – Argentina
A trecut ceva vreme de la meci, dar impresia de profesionalism german a ramas. De putine ori am vazut un oras construit profesionist. Si cand zic profesionism ma gandesc la modul in care a fost gandit. Sa zicem ca am circulat atat pe jos cat si cu masina, niciodata nu am patit sa ramanem impotmoliti in trafic. Munchen-ul este un oras frumos totusi nu se poate compara cu alte orase turistice ca si Viena, Atena din cauza putinelor obiective. Totusi mergand pentru meci am hotarat sa vedem putin si din oras. Obiective majore ale orasului sunt parcul olimpic construit pentru olimpiada din 1974, un parc olimpic pe ale carui lacuri dainuie gaste salbatice si lebede. E impresionant ca un design folosit in 1974 sa fie foarte greu de depasit in zilele noastre. Stadionul olimpic este inca de actualitate, are un design impunator care se mentine modern si dupa 36 de ani.
In Marienplatz ploua ambundent, dar nu suficient pentru a stopa aparitia catorva suporterii ai campionilor olimpici. Astfel am ajuns in Munchen chiar in ziua in care Olimpici Germaniei de la Vacouver isi faceau aparitia si erau prezentati publicului. Germania este o tara dornica de performanta. Probabil au toate atuurile marii performante din pricina mentalitatii pe care o au. Eu sunt neamt nimeni nu e mai bun ca mine, cam asta e mentalitatea dominanta. Idea principala este ca avem multe de invatat de la acest popor.
Modernitatea acestui oras permite cetatenilor sa faca performanta sportiva si tehnica. Ma refer la tehnica gandidu-ma la BMW. Are un showroom imens si un muzeu pe masura. E bine organizat, si totul e aranjat cronologic. Apar doua sali cu masini din seria 7 si din seria M de la primu pana la ultimul model. Exista chiar o sala de documentare cu proiectoare si touch screen, ce mi-a placut cel mai mult in spatele salii de prezentare a seriei M erau motoarele si fiecare motor avea castile propri unde puteai sa il auzi turat. Dintre toate modele mi-a placut cel din Le mans series.O masinuta pe cinste, dar si dupa vizitarea orasului nu am pierdut vremea prin el am stat la o portie de carnati traditionali si o bere germana nefiltrata.
In orice caz orice faceam nu putea egala nerabdarea de care dadeam dovada in asteptarea meciului de pe Allianz Arena. Am mers la stadion din plina zi sa vedem cum ne putem descurca cu parcarea, eventualele cumparaturi de la fan corner. Chiar daca cu o zi inainte plouase torential si seara chiar a fost un pic de lapovita in ziua meciului parca si starea vremii era prielnica.
Si stadionul s-a umplut pana la imnurile echipelor.
Cei 65.000 de fani prezenti au facut o atmosfera incendiara. Mi-a placut cel mai mult modul in care isi incurajau echipa. Argentina domina meciul si fani germani au inceput sa aplaude s-a ridicat tot stadionul in picioare si aplaudau. Aceasta incurajare a prins repede echipei findca au recuperat mingea si s-au avantat in atac. Uralele si aplauzele au continuat pana cand nemti au pierdut mingea. Incredibil poti sa incurajezi o echipa fara sa injuri si intr-un mod civilizat. Argentina a dominat 80% din meci si au castigat cu un 1-0 meritat printr-un gol care m-a tinut cu sufletul la gura. Din tribuna se vedea ca mingea nu intra in poarta se pare ca realitatea a fost alta si am sarit in sus de bucurie.
Felicitari celui mai bun antrenor al Argentinei pana acum. Asteptam ca echipa lui Messi sa confirme la campionatul mondial din Africa de Sud. Astfel Maradona va fi castigatorul trofeului din ambele poziti si ca jucator si ca antrenor.
Argentina va salir campeon… argentina va salir campeon.
24 februarie 2010
Dapoi is scumpe tampoanele
12 februarie 2010
GERMANIA - ARGENTINA 3 MARTIE AND WE WILL BE THERE\:d/
Maradona cantand...
Iete si biletu\:d/
Tribut Joachim Loew
Comparatie intre cei doi minunati selectioneri... la al caror meci noi vom merge. Uitam pentru o zi de necazurile din Romania pentru a ne imprieteni cu nemtzi si argentinieni la un amical cu multe necunoscute. Si dupa clipurile astea va dati seama care dintre cei doi e mai iubit. Hai Argentina... scuze HAI MARADONA.
9 februarie 2010
Yahoo Status
Prosperity discovers vice, adversity discovers virtue (Francis Bacon)
2 februarie 2010
Cinema Republica
When we took our tickets they didn't gave us seats. I wonder why it was a premiere. So when we entered the cinema there wasn't the crowd I expected, we were 8 persons in a 1000 seats cinema. I couldn't believe that such a great cinema will be ended by Cinema City and Odeon.
29 ianuarie 2010
The smelly creep
The air was unbreathable the pollution is very high in the city because all cars. I choked then I tried to remain calm for a second struggling to take another deep breath of air and the same thing happened again, I choked.
We always find compassion for animals, for trees, for the planet but never think that our ways of life are wrong. The thing is we have to find another way to travel. We could have a new way of traveling. Maglev trains are one of the best and a clean way of traveling fast and safe. As a community member of Cluj-Napoca i don't want laws that obey us from traveling in the center of the city but i want technical solutions to existent problems. As seen the pollution is one of the biggest problems, so any other suggestion to this issue are accepted.
28 ianuarie 2010
Briliant new ideea
27 ianuarie 2010
There is still time.
We have the tickets. We are going to the big match.
What do you want from there? What do you need? What in the world we can find in Munchen?
Do you know what we can visit in Munchen? Let us know thx.
17 ianuarie 2010
The Green Mile
16 ianuarie 2010
The world is changing
Aceasta pagina web m-a impresionat foarte mult prin calitatea filmarilor sale. Nu zic ca National Geografic sau Discovery sunt mai slabe, dar ei fac asta pentru bani. Din cate am vazut pe pagina web a celor de earth-touch totul e gratuit(eventual tricourile si alte articole sunt de vanzare)
Vizionare placuta a tuturor filmelor de pe site.